Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 129 880 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

ZAKWAS- KWAS CHLEBOWY

poniedziałek, 31 maja 2010 10:15
Skocz do komentarzy
 

To bardzo stary, a trochę niedoceniany napój. Niesłusznie, bo jest bardzo zdrowy

 

 

To bardzo stary, a trochę niedoceniany napój. Niesłusznie, bo jest bardzo smaczny, orzeźwia, doskonale gasi pragnienie, a przy tym jest zdrowy: wzmacnia odporność, reguluje trawienie i wspomaga leczenie wielu dolegliwości.

Odrobina historii:

Kwas chlebowyHistoria kwasu chlebowego zaczyna się około X wieku. Jego wynalezienie i docenienie właściwości przypisuje się Słowianom. Od XVI w. staje się napitkiem narodowym w Rosji i na Ukrainie. Kiedy w 989 roku książę Kijowa Władimir przyjął chrześcijaństwo, wówczas ówczesna Europa dowiedziała się o istnieniu kwasu chlebowego. Do XIX w. tajemnicę jego produkcji znano tylko w rodzinnych domostwach, zakonach mnisich lub klauzurowych monastyrach, natomiast w XIX w. rozpoczęto jego warzenie w sposób fabryczny. 30 lat wstecz kwas chlebowy zaczął przeżywać renesans popularności. Współczesny człowiek odkrył na nowo zalety tego specyficznego napitku, posiadającego ponad 1000- letnią tradycję.

Wytwarzanie i właściwości:

W dawnych czasach każdy ród posiadał własny sposób produkcji, oparty na odmiennej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze. W wiekach średnich uboższe, rosyjskie rodziny używały kwasu chlebowego do przygotowania praktycznie każdej potrawy.

Kwas chlebowy otrzymuje się przez alko- kwasową fermentację żytniego lub razowego chleba, dodając cukier bądź rodzynki i drożdże.

Kwas chlebowy zawiera od 0,7 do 2,2 % obj. alkoholu (zaliczany jest do napojów bezalkoholowych), gęstość kwasu wynosi do 1,016 g/cm³, natomiast stosunek kwasu mlekowego do objętości całego napoju wynosi 0,18- 0,48%, ponadto cechuje się wysoką zawartością drożdży i niskim współczynnikiem odczynu bakteryjnego. Jest naturalnie gazowany, dzięki technologii wytwarzania zbliżonej do warzenia piwa. Kwas chlebowy bogaty jest w witaminy z grupy B dzięki zawartości ekstraktu na bazie słodu żytnio- jęczmiennego. Posiada specyficzny zapach chleba, ma słodko- gorzkawy posmak, w czasie produkcji domowej można warzyć go na sposób wytrawny lub pół- słodki (w zależności od czasu i temperatury fermentacyjnej), przez dłuższy czas po schłodzeniu utrzymuje niską temperaturę. Kwas chlebowy ma miodowo-brązowy kolor, na dnie naczynia z kwasem może pojawić się biały osad, będący produktem fermentujących drożdży. Nie powinno się go przecedzać, gdyż zawiesina ta oraz „pływające" drożdże nadają mu charakterystyczny smak.

[-------] Kwas chlebowy

Wpływ na organizm:

  • witaminy grupy B działają stymulująco na wzrost i rozwój organizmu
  • witamina C ma działanie uodparniające. Wzmacnia układ odpornościowy- osoby pijące regularnie kwas chlebowy 3 razy rzadziej zapadają na grypę
  • enzymy i bakterie kwasu mlekowego wspomagają i regulują mikroflorę jelitową - sprawnie działające jelita wpływają na kondycje skóry, przemianę materii (za czym idzie przeciwdziałanie chorobom wynikającym z otyłości), wspomaganie trawienia, alergie, układ sercowo- naczyniowy (zapobieganie chorobom krążenia)
  • składniki mineralne i witaminy kwasu mlekowego skutecznie wspomagają leczenie dolegliwości, takich chorób jak: astma, osteoporoza, stwardnienie tętnic, schorzenia jelit, cukrzyca, choroba Parkinsona, hemoroidy, prostata, nowotwory, grzybica, klimakterium, stwardnienie rozsiane, zapalenie stawów, bóle mięśni, czy migrena
      PRZEPIS NA ZAKWAS:
    Zakwas chlebowy
    Składniki
    • woda 280 ml
    • mąka żytnia 280 g

    Zakwas chlebowy

    http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/zakwas-chlebowy/

    Zdjęcie - Zakwas chlebowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJak już pisałem, produkcja pierwszego zakwasu trochę trwa (5 dni) ale, na pocieszenie, następne otrzymujemy już dużo szybciej wykorzystując rozczyn chlebowy zrobiony za pierwszym razem. Ja, na pierwszy raz, wybrałem przepis na zakwas ze strony "Zakwas na wesoło". Oto skondensowane informacje.

    Składniki i przybory

    • Mąka żytnia razowa (ja użyłem nr 2000)
    • przegotowana woda
    • co najmniej litrowy słoik lub podobne naczynie (przezroczystość jest wskazana jeśli chcemy obserwować powstawanie i rośnięcie zakwasu)
    • gęsta gaza lub ściereczka i gumka recepturka do zakrycia naczynia
    • przyda się też termometr do zmierzenia temperatury wody. Jeśli nie mamy termometru trzeba działać "na czuja"
    • przydatna też będzie waga kuchenna lub naczynie do odmierzania ilości mąki.

    A teraz przepis jak zrobić zakwas na chleb

    Krok 1. Mieszamy dokładnie w słoiku 100g mąki i 100ml (100 gram) wody o temperaturze około 40 stopni celsjusza. Słoik przykrywamy gazą, zawiązujemy gumką recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 48 godzin. Uwaga: woda nie może mieć więcej niż 40 stopni. Najlepiej jeśli będzie miała trzydzieści kilka stopni.

    Krok 2. Po 48 godzinach zakwas powinien urosnąć i zacząć 'bąbelkować'. Dodajemy do niego 60 gram mąki i 60 gram (mililitrów) wody (temperatura jak poprzednio), mieszamy i ponownie odstawiamy, tym razem na 24 godziny.

    Krok 3. Do naszego zakwasu dodajemy 120 gram mąki + 120 mililitrów wody o temperaturze jak w dwóch poprzednich krokach, mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa dni.

    Po pięciu dniach otrzymujemy gotowy zakwas chlebowy (około 600 gram), z którego możemy już upiec nasz pierwszy chleb. Mój zakwas wyglądał jak na zdjęciu, pachniał lekko kwaśno, bąbelkował, a na powierzchi zebrało się trochę wody (to nie wada).

    Z takiego zakwasu część, 3 łyżki, odkładamy do plastikowego szczelnie zamykanego pojemnika, odkładamy go do lodówki, w której może sobie leżeć do dwóch tygodni. To będzie zaczyn do następnych, szybciej już produkowanych, zakwasów. Resztę możemy użyć do upieczenia chleba ale to już w następnym odcinku.

Podziel się
oceń
1
0


czwartek, 27 listopada 2014

Licznik odwiedzin:  13 642  

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Archiwum

O moim bloogu

Moje osobiste doświadczenia chorobami i metody ich leczenia.

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Ulubione strony

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 13642

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl